Hotel a w nim bar

Hotel a w nim bar

Praktycznie każdy szanujący się hotel posiada obecnie bar. Najczęściej jest on elementem restauracji, w której goście spożywają posiłki. Tam są również organizowane różnego rodzaju imprezy, a nawet wytworne bale. Od urodzin przez wesela i spotkania branżowe, aż po ogromne bale sylwestrowe czy karnawałowe. Trudno sobie wyobrazić, by odbywały się one wyłącznie przy napojach bezalkoholowych.
Zatem dobrze wyposażony bar oraz przyjazny pan kelner lub pięknie żonglująca butelkami kelnerka to podstawa w prowadzeniu hotelu. Sama restauracja, w której można zjeść i popić posiłek sokiem, to jednak za mało do osiągnięcia sukcesu w branży.
Do prowadzenia baru konieczne jest uzyskanie zezwolenia. Wniosek w tej sprawie właściciel hotelu powinien złożyć w urzędzie gminy. Należy uwzględnić w nim wszystkie dane obiektu. Konieczne jest także przedstawienie rodzaju alkoholi, jakie zamierza się sprzedawać oraz uiszczenie na tej podstawie odpowiedniej opłaty. Jej wysokość zależy od zawartości procentowej alkoholu w sprzedawanych napojach oraz zysków uzyskanych ze sprzedaży tych produktów.